Ћирилица

еГрађанин

Ко је еГрађанин?

еГрађанин може да постане сваки грађанин Републике Србије који поседује валидан биометријски документ (лична карта или пасош) и има навршених 16 година живота као и страни држављанин који има привремени боравак или стално настањење у Републици Србији.

еГрађанин на основу јединственог налога на Порталу еИД може да приступа свим повезаним порталима: Портал еУправа, ЛПА, еЗдравље, Мој ес Дневник, еФактура и Моја прва плата.

еГрађанин има на располагању три начина пријаве:

  • 1. Корисничким именом и лозинком
  • 2. Мобилном апликацијом ConsentID
  • 3. Квалификованим електронским сертификатом


еГрађанину је на располагању еСандуче Портала еУправа за електронски пријем докумената као и апликација за потписивање докумената у клауду.

еГрађанин који је активирао мобилну апликацију ConsentID и квалификовани електронски сертификат у клауду може да електронски потписује документа без читача и картица. еГрађанин није везан за рачунар већ електронску управу може да користи са свог мобилног уређаја.

Региструјте се

Постаните еГрађанин

1

Региструјте кориснички налог

Регистрацију можете обавити самостално на Порталу еИД:

  • Корисничким именом и лозинком, прилагањем очитаног скенираног или фотографисаног личног документа (пасош или лична карта)

  • Квалификованим електронским сертификатом

Регистрацију можете обавити и на шалтеру регистрационог тела

2

Активирајте мобилну апликацију ConsentID

  • Преузмите мобилну апликацију ConsentID

  • Активирајте мобилну апликацију ConsentID скенирањем QR кода или ручно упишите параметре

Параметре и QR код за активацију мобилне апликације ConsentID можете преузети на шалтеру неког од регистрационих тела или на страници Издавање параметара када се пријавите квалификованим електронским сертификатом.

3

Активирајте квалификовани електронски сертификат у клауду

Након што активирате мобилну апликацију ConsentID, можете самостално активирати квалификовани електронски сертификат у клауду. Више информација о квалификованом сертификату за електронски потпис у клауду и потписивању докумената у клауду доступно је овде.